Glycobiologie, een nieuwe wetenschap

Glycobiologie, een nieuwe wetenschap

Glycobiologie wordt door vele wetenschappers beschouwd als een nieuwe grensverleggende wetenschap met een ongekende potentie. Het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology noemde de Glycobiologie in 2003 als één van de opkomende technologieën die de wereld zal veranderen.

Glycobiologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de structuur, aanmaak en biologie van suikerketens. Universiteiten en farmaceutische bedrijven houden zich al jarenlang bezig met glycobiologie. Jaarlijks worden er meer dan twintigduizend onderzoeken uitgevoerd naar nieuwe suiker-eiwit structuren en worden nieuwe geneesmiddelen (waaronder allerlei vaccins) ontwikkeld die gebaseerd zijn op suikerketens (glycanen).
Vier van de laatste acht Nobelprijzen voor de fysiologie zijn toegekend aan onderzoekers op het gebied van cellulaire communicatie.


tedxOp TEDx Roermond sprak Geiske de Ruig over Glycobiologie.

tedx2Peter H Seeberger, gerenommeerd professor in de biochemie aan het Max Planck Instituut over de potentie van glycanen voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen malaria http://www.youtube.com/watch?v=xbsQc1j8__I

Glycobiologie is ook in de complementaire- en natuurgeneeskunde een van de meest vernieuwende wetenschappen met veelbelovende mogelijkheden voor herstel van de cel, celcommunicatie, stofwisseling en gezondheid.